Galite būti ramūs, dauguma bakterijų, gyvenančių jūsų organizme, yra naudingos sveikatai ir yra vadinamos gerosiomis žarnyno bakterijomis, arba probiotikais. Prebiotikai yra mažiau žinomi probiotikų pusbroliai, sudaryti iš nevirškinamų skaidulų, gyvenantys žarnyne ir skrandyje bei maitinantys probiotikus, padėdai jiems augti ir klestėti. Egzistuoja dvejos prebiotikų rūšys - GOS (gyvūninės kilmės) ir FOS (augalinės kilmės).
Gyvūninės kilmės (GOS)
Augalinės kilmės (FOS)
Tirpinti nesuvirškintas skaidulas žarnyne ir skrandyje
Maitinti gerąsias žarnyno bakterijas gyvenančias storojoje žarnoje
Gerųjų žarnyno bakterijų daugėjimas žarnyne yra labai naudingas organizmo sveikatai, o ypač virškinimo sistemai
Sveika mityba ir reikiamo sveikųjų bakterijų kiekio vaiko virškinimo organizme palaikymas teigiamai veikia vaiko savijautą. Tinkamas gerųjų žarnyno bakterijų kiekis gali užkirsti kelią aukštam cholesterolio kiekiui kraujyje, dantų ėduoniui, o taip sumažina alergijų riziką. Prebiotikai taip pat naudingi:
Apsaugo virškinimo sistemą
Suminkština išmatas, taip apsaugant nuo vidurių užkietėjimo. Stiprina apsauginį žarnyno sluoksnį, saugo nuo žalingų bakterijų poveikiui.
Stiprina imuninę sistemą
Didina gerųjų žarnyno bakterijų kiekį kovai prieš žalingąsias bakterijas. Stimuliuoja antikūnių gamybą prieš žalingųjų bakterijų atakas.
Apsaugo nuo skrandžio veiklos sutrikimų
Puoselėja gerąsias žarnyno bakterijas (probiotikus) ir padeda sėkmingai fermentacijai žarnyne
Skatina maistinių medžiagų įsisavinimą
Prebiotikai natūraliai gaunami su motinos pienu ir padeda puoselėti ir stimuliuoti gerųjų žarnyno bakterijų dauginimąsi virškinimo sistemoje. Pagrindinis prebiotikų šaltinis taip pat paaiškina, kodėl žindomi kūdikiai mažiau suserga infekcinėmis ligomis. Natūraliai prebiotikus galima rasti daugelyje maisto produktų, o žalias, neapdorotas maistas turi daugiau prebiotinių skaidulų nei apdorotas, virtas ar keptas maistas:
Kiti šaltiniai:
Patarimas: Į puodelį dribsnių ar sriubos galite įdėti 1 valgomąjį šaukštą gerai susmulkintų žalienų ir dietinių skaidulų, taip papildysite virškinamų ir nevirškinamų skaidulų kiekį.