Pereiti į pagrindinį turinį
Svarbi informacija!
Motinos pienas - geriausias maistas kūdikiui, jo sveikam augimui ir vystymuisi. Sveika žindyvės mityba užtikrina gerą, kokybišką pieną ir tinkamą žindymą. Maitinimas iš buteliuko ar per ankstyvas papildomo maisto įvedimas gali sumažinti kūdikio norą žįsti krūtį. Esant žindymo sunkumams, prieš pradėdami maitinti pieno mišiniu, būtinai pasitarkite su gydytoju, įvertinkite socialines ir finansines galimybes. Ypatingai svarbu kruopščiai laikytis visų nurodytų pieno mišinių ar papildomo maisto naudojimo, ruošimo ir saugojimo instrukcijų, nes jų nesilaikymas gali sutrikdyti kūdikio sveikatą.
Must-knows About Dietary Fibre for Your Child

Ką reikia žinoti apie maistines skaidulas jūsų vaiko racione

Ką reikia žinoti apie maistines skaidulas jūsų vaiko racione

Galbūt Jūs jau girdėjote apie skaidulines medžiagas (arba ląstelieną) ir jų naudą sveikatai. Šiame straipsnyje supažindinsime jus su skaidulinėmis medžiagomis, ir jūs tapsite tėvais, kurie supranta maistinių skaidulų naudą ir nepamiršta jų įtraukti į mažylio racioną.

Kas yra skaidulinės medžiagos?

Skaidulinės medžiagos – tai nesuvirškinama augalinių maisto produktų dalis. Yra du skaidulų tipai: tirpios ir netirpios. Netirpių maistinių skaidulų apimtis didėja žarnyne, jos reguliuoja žarnyno peristaltiką – tai yra gera priemonė, skirta vidurių užkietėjimo profilaktikai ir žarnyno veiklos gerinimui. Skaidulos išbrinksta, užpildo skrandį, greičiau pajuntamas sotumas. Ši skaidulų savybė padeda sumažinti apetitą – tai yra didelis privalumas tiems, kurie nori sulieknėti. Kokį maistą turime valgyti, kad gautume netirpių maistinių skaidulų? Štai keli pavyzdžiai: nesmulkintų grūdų maisto produktai, nesmulkintų grūdų duona, sėklos, riešutai, vaisiai ir daržovės. Tirpios maistinės skaidulos padeda sumažinti cholesterolio kiekį ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, taip mažindamos širdies ir kraujagyslių ligų bei diabeto riziką. Tirpių maistinių skaidulų galima gauti, valgant vaisius, sojos produktus ir košes.

Kadangi kiekvienas skaidulų tipas turi unikalių savybių ir atneša tam tikrą naudą mūsų organizmui, gydytojai dietologai rekomenduoja stengtis įtraukti į racioną abu skaidulų tipus. Pats paprasčiausias būdas tai daryti –įtraukti į kasdienį racioną skaidulomis praturtintus maisto produktus.

Kokį ląstelienos kiekį turi gauti mano mažylis?

Pasak JAV ir Kanados gydytojų dietologų vaikai turėtų suvartoti maždaug 15 gramų ląstelienos per dieną. Šis rodiklis yra žemiau rekomenduojamos suaugusiųjų normos, kuri yra 25-35 gramai ląstelienos per dieną. Taigi, vaikų ląstelienos vartojimo paros norma – tai yra puse analogiško rodiklio, numatyto suaugusiems. Specialistai atkreipia dėmesį, kad į vaikų racioną reikia palaipsniui įvesti maisto, kuriame yra skaidulinių medžiagų, kadangi tokio maisto perteklius gali turėti neigiamų pasekmių vaiko organizmui, pavyzdžiui:

  • Dar prieš suvalgydamas pilnaverčio maisto, vaikas jau gali pasijusti sotus dėl produktų, kurių sudėtyje yra maistinių skaidulų.
  • Maistinės skaidulos trukdo kalcio, cinko, geležies ir kitų naudingų mineralų įsisavinimui. Tai gali turėti neigiamų pasekmių, ypač vaikams, kurių racionas nepraturtintas mineralais.

Dėmesio, mamytės! Mes patariame jums laikytis tam tikrų taisyklių:

  • Stenkitės nemaitinti savo mažylio pusryčių metu kruopomis, kurių sudėtyje gausu ląstelienos, pavyzdžiui, kviečių su sėlenomis.
  • Kvietinė duona – tai geras produktas vaikams iki vienerių metų, po to, kai vaikui jau sukako vieneri, jūs galite įvesti į jo racioną nesmulkintų grūdų duoną.
  • Įveskite į vaiko mitybą vaisių ir daržovių, atsižvelgdami į jo amžių.
  • Įveskite į racioną produktus, pagamintus iš apdorotos ir susmulkintos iki tyrelės konsistencijos sojos.
  • Stebėkite, kad mažylis vartotų pakankamai skysčių, tai gali būti vanduo, pienas, sriubos ir atskiestos vaisių sultys.

Vienas iš gėrimų, kurį jūs galite duoti vaikui, gali būti Friso Gold 3 pieno gėrimas, kurio sudėtyje yra reikiamas maistingų medžiagų, vitaminų ir skaidulinių medžiagų kiekis, reikalingas sveikam mažylio žarnynui, padedantis išvengti vidurių užkietėjimo ir viduriavimo.