Pereiti į pagrindinį turinį
830x490-Slideshow-StepsToHealthyDigestion-00_Cover

4 metai - Maitinimas

MAITINIMAS

Prieš patiekdamos maistą vaikui, visada patikrinkite, ar jis sutrintas, supjaustytas ar sukapotais mažais gabaliukais, kad vaikas nepaspringtų.

 

Kalcis

Vaikui reikia 800 miligramų (mg) kalcio per dieną, kad augtų tvirti kaulai ir dantys, sustiprėtų nervų ir raumenų funkcijos, geriau krešėtų kraujas. Geriausi kalcio šaltiniai – pienas ir pieno produktai: jogurtas ir sūris, varškė. Vaikui labai sveiki rūgštūs pieno produktai, gerinantys virškinimo sistemos veiklą.

 

Skaidulos

Vaikui reikia 25 gramų (g) skaidulinių medžiagų per dieną, skatinančių virškinimą ir neleidžiančių užkietėti viduriams. Maistinių skaidulų gausu vaisiuose, daržovėse, neapdorotuose grūduose, pupelėse.

 

Baltymai

Vaikui reikia 22 gramų (g) baltymų per dieną, kad atsikurtų ląstelės ir audiniai. Baltymų gausu piene, sūryje, jogurte, žemės riešutų svieste, pupelėse, duonoje, liesoje mėsoje, žuvyje ir paukštienoje.

 

Angliavandeniai

Vaikui reikia 130 gramų (g) angliavandenių per dieną. Tai svarbiausias energijos šaltinis. Daug angliavandenių turi rudieji ryžiai, viso grūdo duona, makaronai.

 

Vitaminai

Vitaminas A: vaikui reikia 1320 TV arba 400 mikrogramų (mcg) RVE (retinolio veiklos ekvivalentų) vitamino A per dieną. Jis gerina regėjimą, skatina kaulų augimą, užkerta kelią infekcijoms; skatina ląstelių ir audinių augimą, ypač plaukų, nagų ir odos. Vitamino A gausu vaisiuose ir daržovėse: morkose, špinatuose, manguose, brokoliuose, papajose.

Vitaminas B: B1 (tiaminas), В2 (riboflavinas), В6, В12 ir folio rūgštis padeda įsisavinti maistingąsias medžiagas ir aprūpina energija. Vitaminas В6 apsaugo nuo ligų ir infekcijų, В12 dalyvauja raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje. Vaikui reikia 0,6 miligramų (mg) B1, 0,6 mg В2, 0,6 mg В6, ir 1,2 mcg В12 per dieną. Puikūs vitamino B šaltiniai: viso grūdo duona, rudieji ryžiai, pupelės liesa mėsa, žuvis ir kiaušiniai.

Vitaminas С: vaikui reikia 25 miligramų (mg) vitamino C. Jis padeda gamintis ir atsinaujinti raudoniesiems kraujo kūneliams, augti kaulams ir audiniams, stiprina imuninę sistemą, užkerta kelią infekcijoms, padeda organizmui geriau įsisavinti geležį. Daug vitamino C apelsinuose, papajose, kiviuose, brokoliuose, manguose.

Vitaminas D: vaikui reikia 400 TV arba 10 mikrogramų (mcg) vitamino D per dieną, kad geriau įsisavintų kalcis, augtų tvirti kaulai ir dantys, sustiprėtų imuninė sistema, susireguliuotų ląstelių augimas. Daug vitamino D jogurte, žuvyje, vitaminizuotame piene.

Vitaminas E: vaikui reikia 10,5 TV arba 7 miligramų (mg) vitamino E, slopinančio laisvųjų radikalų gamybą, stiprinančio imuninę sistemą ir atnaujinančio DNR. Daug vitamino E kiviuose, manguose, žemės riešutų svieste.

Vitaminas К: vaikui reikia 15 mikrogramų (mcg) vitamino K, gerinančio kraujo krešėjimą ir stiprinančio kaulų audinius. Vitamino K gausu špinatuose, brokoliuose, žaliuose žirneliuose ir morkose.

 

Mineralai

Geležis: vaikui reikia 10 miligramų (mg) geležies per dieną. Ji skatina hemoglobino ir mioglobino, ląstelių pigmentų, kaupiančių deguonies atsargas kraujyje ir raumenyse, gamybą. Geležies gausu žuvyje, mėsoje ir paukštienoje; lapinėse daržovėse (špinatuose), pupelėse, viso grūdo duonoje. Venkite ryklio, kardžuvės, atlantinės karališkosios skumbrės, tuną valgykite saikingai, nes šios žuvys turi gyvsidabrio.

Kalis: vaikui reikia 3800 miligramų (mg) kalio per dieną. Jis palaiko normalų kraujo spaudimą ir kontroliuoja vandens pusiausvyrą organizme. Daug kalio bulvėse, džiovintose slyvose, pomidoruose, bananuose, špinatuose.

Magnis: vaikui reikia 130 miligramų (mg) magnio per dieną, padedančio funkcionuoti raumenims ir nervams, palaikyti vienodą širdies ritmą, sveiką imuninę sistemą ir tvirtinančio kaulus. Magnio gausu avižiniuose dribsniuose, ruduosiuose ryžiuose, bananuose, keptose pupelėse.

Cinkas: vaikui reikia 5 miligramų (mg) cinko, padedančio virškinti ir gerinančio medžiagų apykaitą. Daug cinko piene, sūryje, jogurte, ruduosiuose ryžiuose, liesoje mėsoje, paukštienoje, žuvyje. Bet prieš gamindamos nupjaukite nuo mėsos riebalus, juose būna cheminių medžiagų. Venkite atlantinės karališkosios skumbrės, tuną valgykite saikingai, nes šiose žuvyse yra gyvsidabrio.