Pereiti į pagrindinį turinį
vegies

Maisto produktų saugumas ir tėvų atsakomybė

Maisto produktų saugumas ir tėvų atsakomybė

Kartais jūsų namas gali būti tarsi „minų lauku“ jūsų mažyliui. Be standartinių traumų, dažna vaikų hospitalizacijos priežastis yra tėvų neatidumas, pasirenkant maisto produktus savo mažyliams. Kadangi vaikų imuninė sistema daug silpnesnė už suaugusiojo žmogaus imuninę sistemą, tėvai turėtų būti ypatingai atsargūs, ruošdami maistą mažyliui.

Jeigu perkate užšaldytus produktus arba ingredientus, įdėkite juos į šaldiklį vos tik grįžę namo, kad išvengtumėte bakterijų dauginimosi. Atminkite, kad tokius produktus reikia suvartoti pakankamai greitai, kadangi ilgas užšaldymas neigiamai veikia produktų šviežumą. Bakterijų dauginimasis – tai pagrindinis apsinuodijimų maistu faktorius!

Laikykitės tam tikrų produktų apdorojimo taisyklių, priklausomai nuo jų rūšies. Pavyzdžiui, prieš pradedami gaminti daržoves, jas turite kruopščiai nuplauti ir pašalinti dalį prie kotelio, kadangi pesticidai dažniausiai kaupiasi būtent šioje dalyje. Jei įmanoma, prieš pradedami gaminti, pamirkykite daržoves pasūdytame vandenyje. Nuimdami vaisių žievelę, pjaukite ne tik žievelę, bet ir kelis milimetrus po ją, ten irgi gali kauptis pesticidai.

Išdarinėdami žuvį, kruopščiai valykite visą vidinę ertmę ir gleives. Jūros žuvis geriau plauti truputį sūdytu vandeniu. Ruošiant mėsą geriau pašalinkite nuo jos riebalus, nes juose gali kauptis kenksmingos medžiagos ir pesticidai. Prieš gamindami mėsą, supjaustykite ją nedideliais gabaliukais ir sudėkite juos į verdantį vandenį pusei minutės. Šis apdorojimo būdas padės atsikratyti likusių kenksmingų medžiagų mėsoje.

Visų higienos normų tikslas yra sunaikinti bakterijas ir mikroorganizmus, tačiau jei gaminantysis nesilaiko asmeninės higienos normų, tai nebetenka prasmės. Dėl to yra ypač svarbu, kad tėvai visada prieš gamindami nusiplautų rankas ir nusiimtų aksesuarus (pvz.: laikrodžius, žiedus ir t.t.), kurių tarpeliuose kaupiasi bakterijos, galinčios užteršti maistą. Nepamirškite plauti rankų po sauskelnių keitimo, ypač jei po to jūs vėl liečiate maisto produktus.

Daugumoje atvejų šildant maistą iki 75°C temperatūros pakanka didžiosios dalies bakterijų sunaikinimui. Jeigu jūs gaminate sriubą, nepamirškite jos vėl užvirinti prieš patiekdami ją mažyliui.